InSwedish »

Om Mobilt Bredband

Erfarenheter av att köra mobilt bredband som alternativ till en fast uppkoppling

Saker som din internetoperatör kanske inte talar om för dig.

Bakgrundsinformation

Eftersom jag behöver mobilt bredband som alternativ till en fast ADSL-uppkoppling, och kör mycket trafik 24/7, får det inte finnas en lågt satt trafikbegränsning. Det gör att det enda valet blir Telenor.

Täckning

Det finns två 3G-nät i Sverige. Dels har vi "Svenska UMTS-nät AB", dvs Telia och Tele2s gemensamma nät. Dels har vi "3G Infrastructure Services AB" (3GIS), dvs Tre och Telenors gemensamma. Efter att kontakta Telenor respektive Tele2 får jag veta att Telenor saknar "Turbo 3G" där jag befinner mig, emedan Tele2 har full täckning. Detta stämmer även med deras täckningskartor på webben.

I verkligheten går det däremot inte ens att ringa ett telefonsamtal via Tele2, emedan Telenor kom upp i flera megabit per sekund. Lita alltså inte på täckningskartor, utan testa själv.

Telenors mobila bredband

Telenor har två alternativ; vanligt och premium. Skillnaden är att premium har snabbare upplänk.

Vad Telenor inte talar om för dig däremot, är att de placerar sina kunder bakom en proxy. Denna proxy fungerar som en brandvägg som effektivt hindrar all inkommande trafik mot dig initierat från Internet. Detta kan vara bra då det medför ett visst skydd mot maskar och virus, men kan lika gärna medföra problem. Det är mycket som inte fungerar med denna, så som peer-to-peer-programvaror (inte bara bittorrent, utan även Skype, filöverföring mellan IM-klienter etc). I andra fall kan det fungera, men gå betydligt långsammare, eftersom trafiken måste studsas över andra maskiner som tillåter inkommande trafik. Inte heller IPv6 (6on4) fungerar via denna proxy. För några kronor extra erbjuder sig de att ta bort den, och jag får samtidigt en fast IP-adress på köpet.

Utrustning

Eftersom jag ville ansluta ett nät med flera maskiner, skaffade jag mig ett radiomodem som pratade ethernät direkt.

Hur mobilt bredband (HSPA) fungerar

Mobilt bredband över 3G (UMTS, WCDMA) använder sig av en standard som heter HSPA. Den finns i ett par olika tappningar;

  • HSDPA med maximal upplänk 384 kbit/s
  • HSUPA med maximal upplänk 5,67 Mbit/s

Båda har en nerlänk på maximalt 7,2 Mbit/s. Allt detta är teoretiska siffror, och man kommer aldrig nå dessa siffror praktiken över radioburen kommunikation. Mer om det senare.

HSPA har en liten egenhet du heller inte lär få höra av kundsupporten (tro mig, jag har försökt). Ping-tider! Det vill säga bästa tiden det tar för att skicka iväg information och få svar på det. Ping-tiden för mobilt bredband kan vara upp till 2,5 sekunder! Men höga ping-tider får man problem med allt som kräver snabba svarstider, så som telefoni över internet (VoIP), spel och liknande. Men ping-tider på 2,5 sekunder, kommer till och med surf kännas långsamt.

Två och en halv sekund? Jag skojar inte. Det hela är kopplat till hur HSPA fungerar. För att ditt batteri i din mobiltelefon eller laptop ska räcka så länge som möjligt, har det lite hyss för sig. Utan att du direkt märker av det, kommer din uppkoppling befinna sig i olika tillstånd beroende på hur mycket du använder den just nu.

  • Full kapacitet (cell_dch). Ping-tid på runt 65 ms, god datakapacitet, elakt mot batterierna.
  • Låg kapacitet (cell_fach). Ping-tid på runt 200 ms, låg datakapacitet.
  • Ingen kapacitet (idle eller pch). Ping-tid på runt 2500 ms, sparar batterier.

Om vi tar 3GIS nät som exempel; När du kopplar upp dig först, får du full kapacitet. Om du inte har skickat någon trafik på 8 sekunder, kommer du bli nergraderad till "låg kapacitet". Om du efter ytterligare 10 sekunder inte skickat något data, kommer sessionen gå över till "idle". I detta tillstånd går det inte skicka något alls, och det är det som gör att det tar 2,5s att "väcka" sessionen igen. Sitter du alltså och läser en websida i 20 sekunder, och sedan klickar dig vidare till nästa, kommer det kännas väldigt långsamt. Läs fortare, klickar du inom 15 sekunder går det mycket snabbare. Siffrorna här är 3GIS, Svenska UMTS kan mycket väl ha andra tider och volymer.

Nej, man vill inte köra NTP över mobilt bredband.

När jag pratar ping-tider ovan, handlar det om "bästa pingtid". Om man har belastning, dålig täckning eller en belastad basstation (node-b), kan de bli betydligt högre tider.

Home

Ping site


















Page last modified 2012-08-19 14:17Z

^